O nama

HOTEL LEČILIŠTE BOGUTOVAČKA BANJA

U centralnoj Srbiji, u blizini grada Kraljeva svoje mesto pronašla je krasna banja – Bogutovačka Banja. Ušuškala se na padinama masivne i moćne planine Troglav, koja se nalazi sa njene zapadne strane, pored koje je smeštena i planina Čemerno. U pravcu istoka pružaju se, gustom šumom obrasle, prekrasne planine Željin i Stolovi. Sredinu između ova dva prelepa planinska venca upotpunjuje čuvena reka Ibar, koja protiče na svega oko 3 kilometra od Banje. Ali ni to nije sve kada je reč o prirodnim bogatstvima ovih krajeva, ovuda protiče i jedna od najlepših i najčistijih reka naše zemlje, reka Lopatnica. Nadaleko se priča o prirodnim i lekovitim odlikama koji krase ove krajeve.

Od prestonice naše zemlje – Beograda, udaljena je čak dvesta kilometara, ali se do nje stiže prilično brzo i lako, prohodnom Ibarskom magistralom. Do same Banje od Ibarske magistrale vodi asflatiran put dužine oko 2,5 kilometra. Od Kraljeva je udaljena nepunih 25 kilometara. U njenoj blizini se nalazi i stanica železničke pruge koja povezuje naš glavni grad, sa glavnim gradom Makedonije, Skopljem. Povezanost Bogutovačke banje sa ostalim krajevima Srbije je odlična, upravo zahavaljujući pomenutoj Ibarskoj magistrali.

Sa svojom nadmorskom visinom od 520 metara Bogutovačka banja poseduje umereno-kontinentalnu klimu koja pogoduje svakom organizmu. Zbog zaštitničke uloge okolnih planinskih venaca u Bogutovačkoj Banji nikada se nećete susresti sa nepovoljnim klimatskim odlikama kao što su jaki, šibajući vetrovi, magla, nagle promene vazdušnog pritiska… u ovim krajevima sve odiše mirom, pa i sama klima. Često je u žargonu nazivaju i „Neuro banja“ jer je čuvena po prirodi koja odiše neverovatnim mirom i na taj način pruža odličnu terapiju za živce.  U Bogutovačkoj banji nema strujanja i mešanja vazdušnih struja, nema velikih naglih promena vazdušnog pritiska nema magle i ostalih klimatskih nepogoda, te ona svojom stabilnošću stabilizuje nervne i živčane probleme. Priroda je u potpunosti čista i očuvana i ima veliki uticaj na zdravlje pojedinca koji ovde boravi.

BOLESTI KOJE SE LEČE I TRETIRAJU U BOGUTOVAČKOJ BANJI

Po svom sastavu, vode Bogutovačke Banje se u lečenju primenjuju na dva načina: pijenjem i kupanjem. Najčešće bolesti koje se ovde uspešno tretiraju su:

 • Neuropsihijatrijska oboljenja: Ovo uključuje bolne stanja kao što su neuralgije i neuroze, kao i različite poremećaje u nervnom sistemu. To može uključivati i stanja poput multiple skleroze, hronične migrene i neurotičnog sindroma. Ova stanja mogu uzrokovati fizičke i mentalne simptome, pa je važno tražiti pomoć stručnjaka za brigu o zdravlju.
 • Neki oblici reumatizma: Ovo uključuje vanzglobne i degenerativne oblike reumatizma koji mogu izazvati bol i otežano kretanje. To može biti vrlo frustrirajuće i ograničavajuće, ali postoje tretmani koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma.
 • Bolesti organa za varenje: Ovo uključuje stanja kao što su gastralgije i spazam jednjaka. Ovi problemi mogu uzrokovati bol, nelagodu i probleme sa varenjem hrane. Moguće su različite terapije koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma.
 • Bolesti kardiovaskularnog sistema: Ovo uključuje stanja kao što su tahikardija, aritmije izazvane nervnom razdražljivošću, bolesti perifernih krvnih sudova i visok krvni pritisak. Ova stanja mogu povećati rizik od srčanog udara, moždanog udara i drugih komplikacija. Važno je redovno kontrolisati krvni pritisak i pratiti simptome kako bi se spriječile moguće komplikacije.

Kao i kod svake druge banje, lečenje i terapije u Bogutovačkoj Banji mora odrediti stručan lekar koji ima uvid u Vašu anamnezu bolesti.

Termomineralna voda Bogutovačke banje je višestruko korisna za organizam, pogotvo za lečenje svih vrsta reumatskih tegoba, neuropsihijatrijskih oboljenja, bolesti organa za varenje, kožnih i endokrinih oboljenja, kao i oboljenja mišića i srčanih tegoba. Izvori termomineralne vode su nešto što svakako treba posetiti jer kupanje u modernim bazenima i kadama može popraviti celokupno zdravstveno stanje organizma. Voda Bogutovačke banje bogata je magnezijumom, kalcijumom, natrijumom, gvožđem, aluminijumom, hidrokarbonatima, hlorom i sulfatima, a sadrži i silicijumovu kiselinu.Termomineralna voda Bogutovačke banje odavno izvire na ovom mestu. Takav zaključak donesen je na osnovu naslaga bigra koje su se taložile na padini ispod izvora. Kao topla voda, ona je morala biti zapažena i od prvih stanovnika svoje okoline.

ISTORIJA BOGUTOVAČKE BANJE I HOTELA MINERAL

Daleke 1835.godine vlada Kneževine Srbije naredila je da se urade prva hemijska ispitivanja i analize mineralnih voda Bogutovačke Banje. Ova ispitivanja, zapravo su i prvi provereni izvori koji govore o ovoj banji. Zatim, nekoliko decenija kasnije, grade se prve barake za smeštaj posetioca, i drveni bazen za kupanje u ovim lekovitim vodama. To su bili prvi koraci u razvoju ove banje i u iskorišćavanju njenih lekovitih voda.

Tridesetih godina dvadesetog veka, sagrađen je i prvi bunar i u isto vreme su preuređene barake, i izgrađeno je mineralno kupatilo. Ovo prvo mineralno kupatilo u Bogutovačkoj Banji radilo je sve do pedesetih godina dvadesetog veka. Tih godina kreće se sa prvom modernizacijom ovog područja i to izgrađivanjem savremenih kupatila i novih ugostiteljskih objekata.

1985.godine izgrađen je jedan veći hotel koji nosi simboličan naziv „Mineral“ i ima kapacitet od 200 postelja. Te godine, takođe je sprovedena najčistija i najzdravija voda za piće sa viših nadmorskih visina Troglava.

LEKOVITE VODE BOGUTOVAČKE BANJE

U Bogutovačkoj banji poznata su tri izvora mineralnih voda. Dva, starija, otkrivena su istovremeno jer se nalaze jedan iznad drugog. Ove vode spadaju među jedne od prvih koje su hemijski isptivane i analizirane u našoj zemlji. To se odigralo daleke 1835.godine. Po svom sastavu mineralne vode Bogutovačke Banje svrstavaju se u slabo sumporovite vode, u njima ponajviše ima: magnezijuma, kalcijuma, natrijuma, gvožđa, aluminijuma, hidrokarbonata, hlora, sulfata…

Takođe se govori  da poseduje i neke radioaktivne elmente kao što je silicijumova kiselina. Sa iskorišćavanjem trećeg otkrivenog izvora počelo se krajem 50-ih godina prošlog veka. Izdašnost ovih ivora je okvirno oko deset litara u sekundi. Zbog svojih temperatura koja variraju od 24 do 27°C vode spadaju u klasu hipotermi.

Prednost ovih prijatnih temeratura je što se voda ne mora dodatno zagrevati ili hladiti, te pogoduje i nekim srčanim bolesnicima. One se koriste i za kupanje i za piće. U bazenima koji su se pune ovom mineralnom vodom bolesnici koji sprovode terapije u njima samo miruju. Skorija ispitivanja obavljena pre par godina na Institutu za rehabilitaciju Beograd, potvrdila su lekovita svojstva ovih voda.

TURISTIČKE ATRAKCIJE BOGUTOVAČKE BANJE

Reka Lopatnica nalazi se u predivnom prirodnom okruženju, okružena planinama i šumama, što je čini savršenim mestom za opuštanje u prirodi. Ako ste planinar, imaćete priliku da istražite obližnje planine i uživate u prekrasnom pogledu sa vrha.

Za manje aktivne posetioce, preporučujemo da posete “stazu zdravlja” koja je idealna za šetnju i opuštanje. Ova staza je posebno osmišljena za starije osobe i penzionere koji žele da održe svoje zdravlje i kondiciju. Tokom šetnje, moći ćete da uživate u predivnom prirodnom okruženju, čistom vazduhu i regenerišete svoju energiju.

Pored prirodnih lepota, ovaj kraj obiluje kulturno-istorijskim draguljima. Otkrijte znamenitosti kao što su stari gradovi, crkve, manastiri i druge kulturne i istorijske znamenitosti koje datiraju iz srednjeg veka. Takođe, možete posetiti i muzeje i galerije (Kraljevo), gde ćete naučiti više o istoriji i kulturi ovog kraja.

Sve u svemu, Bogutovačka banja je savršeno mesto za sve ljubitelje prirode i kulture, a posebno za starije osobe i penzionere koji žele da uživaju u opuštajućem odmoru u prirodnom okruženju.

106
SOBA
2
Externa kupatila
12
Kabina sa kadama
2
BAZENA

ŠTA VAM NUDI HOTEL MINERAL

Dobrodošli u Hotel Mineral – idealno mesto za sve starije osobe i penzionere koji traže savršeno mesto za odmor i opuštanje. Naš hotel se nalazi u mirnom kraju i raspolaže sa velikim brojem pogodnosti koje će Vaš boravak učiniti prijatnim i opuštajućim. Ovo su neke od karakteristika hotela Mineral:

 • 106 soba, uključujući dvokrevetne sobe i apartmane sa svim pogodnostima koje su Vam potrebne za udoban i prijatan boravak.
 • Svaka soba je opremljena optičkim internetom, kablovskom televizijom, telefonom, klima uređajem i sopstvenim kupatilom.
 • Hotel ima dva bazena u kojima se možete rashladiti i uživati u čistoj lekovitoj vodi. Takođe imamo i 12 kupatila za lečenje u kojima se možete opustiti i poboljšati Vaše zdravlje.
 • U našem restoranu možete uživati u domaćoj kuhinji sa jelima pripremljenim od svežih sastojaka.
 • Hotel ima staze za šetanje koje su idealne za opuštanje i rekreaciju na svežem vazduhu.
 • Neki od naših apartmana poseduju lekovitu vodu koja ima povoljan uticaj na Vaše zdravlje i opšte stanje organizma.
 • Naša ogromna terasa pruža Vam predivan pogled na prirodu i savršeno mesto za uživanje u jutarnjoj kafi ili opuštajućem piću nakon večere.
 • Naša lekovita voda pomaže u poboljšanju krvne cirkulacije i opšteg zdravlja, pa ćete se osećati mnogo bolje tokom svog boravka kod nas.

U hotelu Mineral se trudimo da učinimo Vaš boravak što ugodnijim. Kontaktirajte nas da bismo Vam pružili više informacija i rezervisali Vaše mesto za odmor.